جمهوری مدارا: سازمان داکتران بدون مرز هشدار داد که تصمیم طالبان مبنی به ممنوعیت تحصیل زنان در انستیتوتهای طبی، دسترسی به مراقبتهای صحی و آینده خدمات بهداشتی زنان را به خطر میاندارد.
این سازمان در بیانیهی اعلام کرده،که با وجود کمبود کارمندان صحی زن در افغانستان و تفکیک شفاخانههای مردانه و زنانه، ممنوعیت اخیر طالبان دسترسی به خدمات صحی با کیفیت را محدود کرده و تهدیدات جدی برای آینده به ارمغان خواهد آورد.
میکائل لی پیه، رئیس نمایندگی سازمان داکتران بدون مرز در افغانستان، گفته است که ممنوعیت تحصیل زنان در موسسات داکتری، آنها را از تحصیل و ارائه خدمات صحی محروم میکند، در حالی که ۵۰ درصد کادر داکتری این سازمانها زن هستند.
میکائل لی پیه با طرح پرسشی گفت که اگر دختران نتوانند در مکتب و زنان در موسسات طبی تحصیل کنند، متخصصان صحی زن آینده از کجا خواهند آمد و چه کسی در شرایط بحرانی به زنان افغانستان خدمت خواهد کرد؟
او تاکید کرد که برای دسترسی به خدمات الزامی، این خدمات باید توسط همه جنسیتها ارائه شوند.
وی در این بیانیه گفته که این سازمان به فعالیتهایش در افغانستان ادامه خواهد داد.
در آغاز هفته گذشته، رهبر طالبان در یک امر جدید، تمامی انستیتوتهای طبی و نیمهعالی را به روی دختران بسته کرده.
نور جلال جلالی، وزیر صحت عامه طالبان در نشستی با مسئولان این مراکز اعلام کرد که از این پس دختران حق ادامه تحصیل در این موسسات را نخواهند داشت.
این تصمیم در حالی اتخاذ شده که پس از ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاهها در دسامبر ۲۰۲۲، بسیاری از آنان برای ادامه تحصیل به انستیتوتهای طبی روی آورده بودند. با این فرمان جدید؛ آخرین فرصتهای آموزشی دختران در رشتههای علوم طبی نیز از بین رفت.
ممنوعیتهای آموزشی طالبان در افغانستان بهویژه در زمینه تحصیل دختران و زنان، باعث نگرانیهای گسترده درباره آینده بهداشتی و آموزشی کشور شده است.
گفتی است که این تصمیم طالبان علاوه بر تبعیض علیه زنان، چالشهای بزرگی برای نظام بهداشتی افغانستان ایجاد میکند.
کمبود متخصصان زن در داکتری، بهویژه در جامعهای که زنان ترجیح میدهند به داکتران زن مراجعه کند، ممکن است بحرانهای بهداشتی بیشتری به دنبال داشته باشد