زنان معترض: طرح موزاییک یوناما ناقض ارزش‌های بنیادین حقوق بشر است


 زنان معترض: طرح موزاییک یوناما ناقض ارزش‌های بنیادین حقوق بشر است

جمهوری مدارا: جنبش اعتراضی زنان «پنجره امید» با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده است که طرح موسوم به «موزاییک» که توسط دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان یا (یوناما) ارائه‌ شده است، مغایر با اصول اساسی حقوق بشر است.

در این بیانیه که روز (چهارشنبه، ۲۴ ثور) منتشر شده، آمده است که این طرح، گروه طالبان را بدون در نظر گرفتن هیچ‌گونه شرط و الزام حقوق بشری، به عنوان طرف گفت‌وگو معرفی می‌کند.

این اقدام به گفته‌ای جنبش اعتراضی زنان پنجره امید، عملاً بر انحصار قدرت در افغانستان مهر تأیید می‌زند.

این جنبش تأکید کرده که در طرح یوناما، هیچ جایگاهی برای صدای زنان معترض، قربانیان خشونت و نیروهای مقاومت مدنی در نظر گرفته نشده و در این رویکرد به‌طور کامل تنوع سیاسی، اجتماعی و جنسیتی جامعه افغانستان را نادیده گرفته شده است.

در بیانیه این جنبش آمده است که طالبان با اعمال محدودیت‌های گسترده علیه آزادی‌های اساسی زنان، آموزش، کار و حتی رفت‌وآمد آزادانه آنان را جرم می‌‌پندارد و در چنین شرایطی، تلاش یوناما برای برقراری «تعامل سازنده» با این گروه، به معنای پذیرش آپارتاید جنسیتی است.

در بیانیه آمده است: «این طرح عملاً این پیام را مخابره می‌کند که تبعیض ساختاری علیه زنان قابل‌قبول است و سازمان ملل، با سکوت خود، مشروعیت‌بخشی به چنین حکومتی را امکان‌پذیر می‌سازد

اعضای این جنبش اعتراضی طرح ارائه‌شده را خیانتی به مردم افغانستان و تهدیدی برای امنیت منطقه‌ای و جهانی توصیف کرده‌اند.

آن‌ها خواستار لغو فوری این نقشه راه شده و تأکید کرده‌اند که باید فرآیندی واقعی و فراگیر آغاز گردد که در آن، نمایندگان مستقل زنان، فعالان مدنی، قربانیان جنگ و نهادهای مردم‌محور حضور داشته باشند.

زنان معترض اعلام کرده‌اند که سیاست مشروعیت‌بخشی به طالبان دیگر جایگاهی ندارد و خواستار اعمال تحریم‌های حقوق بشری و سیاسی علیه ناقضان سیستماتیک حقوق زنان در افغانستان شده‌اند.

همچنین در بیانیه این گروه آمده است که بازگشت بدون قید و شرط دختران به آموزش، زنان به محل کار و مشارکت فعال آنان در زندگی اجتماعی، باید به عنوان پیش‌شرط هرگونه گفت‌وگو در نظر گرفته شود.

آنان از شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای جهانی خواسته‌اند که آپارتاید جنسیتی حاکم بر افغانستان را به رسمیت شناخته و آن را به‌صراحت محکوم کنند.

یوناما اخیراً در نشست «فرمت دوحه» طرحی را با عنوان «رویکرد جامع برای افغانستان» را ارائه کرده که به «نقشه راه موزاییک» شهرت یافته و مبتنی بر ارزیابی‌های پیشین شورای امنیت سازمان ملل است.

در این طرح بر یافتن راه‌حلی سیاسی تأکید شده که منافع مردم افغانستان، طالبان و جامعه جهانی را همزمان حفظ کند.

مطالب مرتبط