جمهوری مدارا: ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان گفته است که تحریم دادگاه بینالمللی لاهه، این نهاد را تضعیف میکند.
او همچنین تأکید کرده است که این دادگاه برای رسیدگی به جنایات بشری در افغانستان نقش مهم و حیاتی دارد و از معدود راههای رسیدگی به جنایات در این کشور است.
این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که کاخ سفید روز دوشنبه این هفته اعلام کرد که کریمخان، دادستان دادگاه کیفری بینالمللی و خانوادهاش را تحریم کرده است.
دادستان دادگاه کیفری بینالمللی به دلیل طرح اتهام علیه نخست وزیر اسرائیل و صدور حکم بازداشت او تحریم شده است.
این اقدام دولت امریکا واکنشهای گستردهی را در پی داشته است و کارشناسان سازمان ملل متحد با صدور بیانیهی این تصمیم ترامپ را حمله به حاکمیت قانون در سطح جهانی خوانده و آن را محکوم کرده اند.
کارشناسان سازمان ملل متحد با اشاره بر وضع محدودیتهای مالی مشمول این دستور، گفته اند که این اقدام امریکا «دادگاه کیفری بینالمللی و تحقیقات آن درباره جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت را در سراسر جهان بهویژه علیه زنان و کودکان، تضعیف میکند».
ریچارد بنت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان تصریح کرده که دادگاه بینالمللی لاهه «یکی از راههای معدود برای بررسی جنایات در سطح جهان است».
همچنین کارشناسان سازمان ملل تاکید کرده اند فرمان ترامپ علیه دادگاه کیفری بینالمللی در حقیقت به جنایاتکاران جنگی قدرت بخشیده و با این دستور، هزاران قربانی در سراسر جهان اعم از کودکان و زنان از دستیابی به عدالت محروم میشوند.
کریمخان، دادستان دادگاه بینالمللی لاحه که از سوی امریکا تحریم شده است، پیشتر درخواستی مبنی بر صدور حکم بازداشت برای رهبر و رئیس دادگاه عالی طالبان صادر کرده بود.
او پس از ماهها تحقیق، از دادگاه عالی خواست که تا دستور بازداشت هبتالله آخندزاده، رهبر و عبدالحکیم حقانی، رئیس ستره محکمه طالبان را به اتهام خشونت جنسیتی و جنایت علیه بشریت در افغانتسان صادر کند.