جمهوری مدارا: در پی اقدام دادستان دادگاه کیفری بینالمللی برای درخواست صدور حکم بازداشت برای رهبر و رییس دادگاه عالی طالبان، کمیته مدافعین حقوق بشر افغانستان این اقدام را «گامی شجاعانه و حیاتی در مسیر عدالت» خوانده است.
این کمیته در اعلامیهی که منتشر کرده گفت است اگر این تصمیم عملی شود، پیامی قوی در پایان بخشیدن به دوران معافیت برای مجرمین و همه کسانی که در افغانستان مرتکب جناب علیه بشریت شده اند، خواهد داشت.
کمیته مدافعین حقوق بشر از موقف کنونی دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم بازداشت رهبر و رئیس دادگاه عالی گروه طالبان استقبال کرده است.
کریم خان، دادستان دادگاه کیفری بینالمللی به تازگی اعلام کرده که برای هبتالله آخوندزاده رهبر و شیخ عبدالحکیم حقانی رییس دادگاه عالی طالبان درخواست صدور حکم بازداشت ثبت کرده است.
کریم خان گفته است که دفتر او پس از تحقیقات جامع به این نتیجه رسیده است که رهبر و رییس دادگاه عالی طالبان مطابق اساسنامهی رم، مسئول جنایت علیه بشریت مبتنی بر آزار و اذیت جنسیتی در افغانستان هستند.
کمیته مدافعین حقوق بشر افغانستان در اعلامیه خود گفته است که مردم افغانستان حدود پنج دهه به امید دست یافتن به عدالت بوده و مردم این کشور همه مظالم را در حالی تحمل کرده اند که این جنایت و فجایع در همه دوره سهیم قدرت بوده اند.
این نهاد تأکید کرده است: «زمان آن فرا رسیده است که همه متهمان به دادگاه کشیده شوند تا به قربانیان امنیت و امید داده شود. اگر این تصمیم اجرایی شود، به منبع امیدی برای تمامی قربانیانی که سالهاست از بیعدالتی رنج میبرند، تبدیل خواهد شد».
در اعلامیه ابراز امیدواری شده است که این روند فراگیر بوده و شامل همه کسانی شود که مرتکب جنایت علیه بشریت، اعدامهای فراقانونی، آواره سازی اجباری، نسلکشی و آپارتاید جنسیتی شده اند.
این کمیته از دیوان کیفری بین المللی خواسته است که درپیگیری عدالت استوار بماند و اطمینان حاصل کند تمام افرادی که مسئول جناب علیه بشریت در افغانستان هستند بدون استثنا به پاسخگویی کشانده شوند.
تصمیم دادستان دادگاه کیفری بینالمللی برای درخواست حکم بازداشت رهبر و رییس دادگاه عالی طالبان از طرف سازمانهای بینالمللی مدافع حقوق بشر، فعلان سیاسی مخالف طالبان، فعالان حقوق بشر و حقوق زنان افغانستان به صورت گسترده مورد استقبال قرار گرفته است.