جمهوری مدارا: مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید روند سرکوب آزادی رسانهها در افغانستان بیشتر شدت یافته است.
مرکز خبرنگاران افغانستان، امروز (یکشنبه ۲۶ حوت) گزارش سالانهای «وضعیت آزادی رسانهها و خبرنگاران افغانستان» در سال ۱۴۰۳ را نشر کرده و گفته است که نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها حدود ۲۴ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است
مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید این نهاد در ۱۲ ماه گذشته دستکم ۱۷۲ رویداد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران از جمله توقف فعالیت ۲۲ رسانه و بازداشت ۵۰ خبرنگار را ثبت کرده است.
در گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان که به مناسبت فرارسیدن روز ملی خبرنگار نشر شده، آمده است که در سال ۱۴۰۳ روند «سرکوب آزادی رسانهها از سوی طالبان با شدت و گستردگی بیشتری ادامه یافته است.»
در گزارش سالانه مرکز خبرنگاران افغانستان تصریح شده است که پس از نشر قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان «سرکوب آزادی رسانهها وارد مرحلهی تازه و پیچیدهای شده است.»
یافتههای این گزارش نشان میدهد که طالبان در سال ۱۴۰۳ دستکم پنچ دستورالعمل صادر کردند که براساس آن نشر تصاویر زندهجان ممنوع، پخش زنده برنامههای سیاسی و اقتصادی ممنوع، نشر برنامههای انتقادی از پالیسیهای طالبان ممنوع، دعوت از مهمان در برنامههای که از سوی طالبان تائید نشدهاند ممنوع و رسانهها به استفاده از کلمههای «شهید» و «شهادت» در بازتاب رویدادهای مرتبط با کشته شدن طالبان ملزم شده اند.
براساس این گزارش، در سال ۱۴۰۳ دو دستگی در اداره طالبان نسبت به چگونگی برخورد با رسانهها بیشتر از سال ۱۴۰۲ مشهود بوده است. در حالی که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان قانون رسانههای همگانی حکومت پیشین را با اندکی تغییر قابل اجرا میداند؛ اما دیگر ادارات گروه طالبان «با اعمال دستورالعملهای فرا قانونی تلاش کردهاند بیشتر از پیش رسانهها را کنترول و محدود کنند.»
در گزارش آمده است که در سال ۱۴۰۳ با اجرایی شدن قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر، به محتسبان طالبان اختیارات وسیعی داده شده و آنان «ضمن نظارت بر کارکرد رسانهها، هرگاه بخواهند مستقیم و یا با همراهی اداره استخبارات علیه رسانهها و خبرنگاران اقدام میکنند.»
از زمان بازگشت دوباره طالبان به قدرت در ۲۴ اسد ۱۴۰۰ تا پایان سال ۱۴۰۲، طالبان دستکم ۱۷ دستورالعمل را که خلاف قانون رسانههای همگانی است و محدودیتهای زیادی را در بردارد، به رسانهها ابلاغ کرده بودند.
یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد خبرنگارانی که این دستورها را نادیده گرفتند، تهدید و یا زندانی شدهاند و یا رسانههایی که نسبت به آنهای بیپروایی کردند با اقدامهای تنبیهی از جمله منع فعالیت موقت یا دائمی مواجه شدهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان در سال ۱۴۰۳، دستکم ۱۷۲ رویداد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران را ثبت کرده است که شامل ۱۲۲ مورد تهدید و دستکم ۵۰ مورد بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانهها میگردد.
براساس گزارش، در سال ۱۴۰۳، دستکم ۲۲ رویداد ممنوع شدن فعالیت و یا بسته شدن رسانهها به ثبت رسیده است که ۱۵ رسانه تا زمان هنوز اجازه بازگشایی پیدا نکرده است.
این گزار میگوید که از مجموع خبرنگاران بازداشت شده، ۱۰ تن همچنان در زندان بسر میبرند و از این تعداد، چهار تن به حبس دو تا سه سال محکوم شدهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان در سال ۱۴۰۲ دستکم ۱۳۹ رویداد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران را ثبت کرده بود که شامل ۸۰ مورد تهدید و ۵۹ مورد بازداشت خبرنگاران میشد.